• laczka z kwiatami

     

    Lekarz leczy, natura uzdrawia...

Nowości
Biszofit Połtawski Żel na stawy 75ml
Biszofit Połtawski Żel na stawy 75ml
19,90 zł
Biszofit Połtawski Żel do stóp 75ml
Biszofit Połtawski Żel do stóp 75ml
19,90 zł
szt.
Biszofit Połtawski Forte Zimny 100ml
Biszofit Połtawski Forte Zimny 100ml
19,90 zł
szt.
Szampon Dziegciowy 100% Naturalny 500ml
Szampon Dziegciowy 100% Naturalny 500ml
28,90 zł
Tick Twister Kleszczołapki
Tick Twister Kleszczołapki
11,97 zł
szt.
Produkt dnia
Tick Twister Kleszczołapki
Tick Twister Kleszczołapki
11,97 zł
szt.
Producenci
Płatności obsługuje serwis:

platnosci24


 

Witamina K2 MK-7 100 mcg z Natto + D3 (2000 j.m.) 60 kapsułek

Dostępność: brak towaru
Cena: 49,90 zł 49.90
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Aliness
Pin It

Opis

Aliness Witamina K2 MK-7 100 µg z Natto + D3 (2000 j.m.)

60 kapsułek

Suplement diety

  

 

W 100% naturalna witamina K2 w postaci MK-7 w dawce 100µg w połączeniu z witaminą D3 w wysokiej dawce 2000 j.m.

 

 

Składniki

1 kapsułka

%RWS*

100% Naturalna Witamina K2

VitaMK7® 

100 mcg (µg)

125%

Witamina D3 (cholekalcyferol)

50 mcg (µg)

1000%

                                                         *RWS – dzienna referencyjna wartość spożycia

Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: 1 kapsułka dziennie w trakcie posiłku.

Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

 

Optymalna dawka, która gwarantuje efektywne działanie witaminy K2 to 100µg dziennie. Jedno opakowanie na 2 miesiące stosowania.

Przestrzegamy przed zakupem witaminy K2 ze źródeł o nieznanym pochodzeniu. Większości są to formy chemiczne, które mają znikoma wchłanialność, a dodatkowo mają żle obliczoną masę czystego menachinonu. 
Działanie terapeutyczne to minimu 75 mcg czystego menachinonu, a nie surowca. 
Tak na marginesie 1 kg surowca witaminy K2 zawiera max 0,2% czystego menachinonu co powoduje błędne obliczanie użytego surowca.

  

Witamina K1 (filochinon) i witamina K2 (menachinon) to dwie najważniejsze formy witaminy K odkryte w pożywieniu. Witaminę K1 można znaleźć w zielonych warzywach, liściastych szpinaku, brokułach, itp. - odgrywa ona ważną rolę w krzepnięciu krwi.

Witamina K2 występuje w wysokim stężeniu w natto - tradycyjnej japońskiej potrawie i jest dużo lepiej wchłaniana przez organizm niż witamina K1. Finalnie witamina K2 nie ma żadnego związku z soją gdyż w sposób laboratoryjny witamina K2 pozyskiwana jest przy udziale bakterii Bacillus subtilis natto czyli tych właśnie bakterii znalezionych w potrawie o nazwie natto. 
Na rynku można się spotkać z informacjami, ze ktoś ma K2 z soi - jest to fałsz oraz brak wiedzy firm sprzedających, a często nawet produkujących witaminę K2.

Na rynku utarło się stwierdzenie, że jak ktoś sprzedaje witaminę K2 to jest ona z natto. Obalając ten mit chciałbym napisać, że na świecie jest 4 producentów naturalnej witaminy K2, a tylko dwóch z tzw "natto":
- J-oil JAPONIA, przy użyciu bakterii Bacillus subtilis natto

- Viridis INDIA (Mena Q7), przy użyciu już innych bakterii: bacillus licheniformis
- K2 Chinese, CHINY, przy uzyciu Bacillus subtilis natto – w Europie nie mają pozwolenia sprzedaży swojego surowca
-oraz nasza K2 Aliness - VITA-MK7, Gnosis, EUROPA, przy użyciu bakterii Bacillus subtilis natto

Dodatkowo na świecie jest wiele innych form syntetycznych, półsyntetycznych np firmy: Nattopharma czy też Kappa bioscience itd, które nie pochodzą ani z jednych szczepów bakterii ani drugich - więcej informacji nt. pozyskiwania K2 znajdziecie państwo w artykule poniżej opisu).

 

Witamina K2 jest początkowo transportowana do wątroby, a następnie do kości i ścian naczyń tętniczych, gdzie może gromadzić się ze względu na jej lepszą biodostępność i dłuższy okres półtrwania, dzięki czemu odgrywa ważną rolę w budowaniu i utrzymaniu mocnych kości, a także hamowaniu złogów wapnia w tętnicach.

Najnowsze badania dowodzą, że wapń (zarówno z suplementów diety jak i żywności) bez obecności witaminy K2 nie jest transportowany do kości. Należy pamiętać, iż nadmiar wapnia powoduje miażdżycę w organizmie. Ta zaś prowadzi do nadciśnienia.

Witamina K2 w opatentowanej postaci VitaMK7® to jedno z nielicznych źródeł w 100% naturalnej witaminy K2, bardzo dobrze przyswajalnej , przebadanej oraz o udokumentowanym działaniu zaopiniowanym przez EFSA (Europejska Agencja d.s. żywności).

Witamina D3:
-wspiera prawidłową odporność organizmu.
-wpływa korzystnie na wchłanianie wapnia i fosforu. 
-przyczynia się do prawidłowego poziomu wapnia we krwi.
-przyczynia się do prawidłowej budowy zębów.
-wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni.
-przyczynia się do prawidłowej budowy kości.

Witamin D3 pochodzi z naturalnej lanoliny, którą wykorzystuje się do uzyskania 7-Dehydrocholesterolu – organicznej pochodnej cholesterolu.

7-Dehydrocholesterol jest związkiem startowym do produkcji cholekalcyferolu. W wyniku procesów produkcyjnych otrzymywana jest witamina D3 powstała w analogiczny sposób jak u człowieka – czyli jak przez ekspozycję skóry na słońce.

 

WYSOKA ZAWARTOŚĆ WITAMINY D3 - AŻ 2000 J.M.

 

Innowacyjne połączenie Witaminy K2 wraz z Witaminą D3 odgrywa ważną rolę w budowaniu i utrzymaniu mocnych kości.

Więcej o samej witaminie K2 w postaci VitaMK7®:

Czy VitaMK7® jest najbardziej zaawansowanym produktem K2 menachion 7 na rynku?

Tak. VitaMK7® pochodzi ze źródeł naturalnych. Powstaje w opatentowanym procesie biofermentacji przy udziale kultur bakterii Bacillus subtilis natto. W procesie fermentacji nie biorą udziału żadne inne bakterie, które są stosowane w innych formach (np. syntetycznych).

All-trans menachinon 7?

VitaMK7® Zawiera > 99% all-trans menachinonu 7 (czyli czystego źródła witaminy K2). Źródła syntetyczne zawierają maksymalnie 95% witaminy K2. 
Dodatkowo 
VitaMK7®:
• nie zawiera zanieczyszczeń i pozostałości z procesu fermentacji 
• nie ma pozostałości bakteryjnych 
• nie zawiera domieszek syntetycznych form 
• nie bierze udziału w żadnych syntetycznych procesach

 

Czy VitaMK7®  jest całkowicie wolne od alergenów i soi?

Tak. Z pełną odpowiedzialnością możemy zaświadczyć, że produkt nie zawiera alergenów ani soi, która jest wykorzystywana do produkcji innych, nienaturalnych w 100% form witaminy K2.

VitaMK7® nie zawiera:
• alergenów
• soi i jej pochodnych
• składników genetycznie modyfikowanych GMO
• glutenu
• laktozy
• pestycydów i toksyn

Czy w procesie wytwarzania VitaMK7®używa się substancji chemicznych i rozcieńczalników?

Cały proces produkcji VitaMK7® jest w 100% naturalny, a w trakcie całego procesu pozyskiwania K2 nie używa się żadnych substancji chemicznych ani rozcieńczalników. Ten unikalny proces produkcji został opatentowany w Europie, USA i Japonii. Całkowitą nieobecność rozpuszczalników mogą zagwarantować wyłącznie mocno zaawansowane technologie.

Czy produkt posiada certyfikat koszerności i nadaje się dla wszystkich wegetarian?

Tak. VitaMK7® otrzymał Certyfikat KOF-K. Nie zawiera żadnych składników zwierzęcych (należy wysypać i spożyć tylko zawartość kapsułki; w zależności od produktu kapsułka może być celulozowa lub żelatynowa).

Czy VitaMK7® jest najbardziej stabilną formą K2 menachinonu 7 dostępną na rynku?

Tak. VitaMK7® jest stabilna 36 miesięcy w temperaturze pokojowej osłaniając od światła. Dodatkowo jest stabilna w połączeniu z wapniem i witaminą D3.

Jaka jest różnicą między witaminą K2 MK-4 i witaminą K2 MK-7?

Witamina K2 zawiera kilka podtypów ogólnie oznaczanych jako menachinon-N (MK-N), gdzie "N" jest liczbą grup izoprenyloglinem. Zazwyczaj syntetyczne MK-4 służy do celów farmaceutycznych (o wymaganej dużej dawce: 45 mg / dzień). Witaminy K2 MK-4 wykazuje niższą biodostępność, bioaktywność i okres półtrwania w surowicy niż MK-7. Witamina K2 jako menachinon-7 (MK-7) jest najbardziej biodostępną i bioaktywną formą witaminy K.

Czy VitaMK7® można spożywać mieszając z posiłkami i zachowując jej właściwości?

Tak. Można ją wymieszać w cieczach (woda, jogurty i oleje) i preparatach proszkowych np. mleko w proszku, zachowując wszystkie jej właściwości.

Czy VitaMK7® może być stosowana jako żywność w UE?

Tak. Witamina K2 VitaMK7® otrzymała pozwolenia zgodnie z art. 5 Rozporządzenia (WE) 258/97 jako postać witaminy K dozwolonej do stosowania w żywności oraz suplementach diety.

Czy VitaMK7® posiada oświadczenia zdrowotne opublikowane przez EFSA?

Tak. VitaMK7® ma zatwierdzone oświadczenie zdrowotne: odgrywa ważną rolę w budowaniu i utrzymaniu mocnych kości.

Czy VitaMK7® posiada badania toksykologiczne, przedkliniczne i kliniczne?

Tak. VitaMK7® została bardzo dobrze przebadana przez Profesora G. Littarru i jego współpracowników (University of Marche -Włochy, Instytut Biochemii, Akademia Medyczna).

VitaMK7® produkowana jest w fabryce we Włoszech w zachowaniu procedur HACCP, cGMP, FDA.

 

Dawkowanie: 1 kapsułka jeden raz dziennie w trakcie posiłku. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zaleca się stosowanie zróżnicowanej i zrównoważonej diety i zdrowego trybu życia.

Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze pokojowej. Chronić przed wilgocią. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.

Opakowanie: 60 kapsułek.

Producent:

MedicaLine

 

 

Szanowni Państwo z powodu, że coraz więcej osób pyta nas o szczegóły dotyczące powstawania witaminy K2 chcielibyśmy rozwinąć jej temat. 
O co chodzi z tym „natto” witaminą K, bakteriami i co to ma wspólnego z tradycyjną potrawą japońską natto i soją?

 

Natto to japońska potrawa na bazie soi, w której wynaleziono bakterie produkujące witaminę K2 w postaci Menachinonu MK7. Bakterie te nazwano od potrawy: Bacillus subtilis natto.
Obecnie powyższych bakterii nie namnaża się na soi gdyż nie jest to zbyt skuteczne. Bakterie pobiera się z potrawy ale namnaża w warunkach laboratoryjnych na innych pożywkach tj cukry, węglowodany i inne, w procesie biofermentacji. W konsekwencji końcowa postać witaminy K2 nie ma nic wspólnego z soją. Stwierdzenie producentów: K2 natto z soi powinna nas zastanowić…..
Większość firm po prostu nie wie co ma w środku, czy z Bacillus subtilis natto, czy postać naturalną czy też nie (o tym za chwile). Aby jeszcze namieszać dodam iż są też firmy, które produkują witaminę K2 jeszcze z innych bakterii: bacillus licheniformis.

 

Na świecie są dwie firmy produkujące K2 z bakterii Bacillus subtilis natto: europejska firma oraz Japońska. Jest jeszcze firma Chińska ale ona nie ma pozwolenia EFSA na dopuszczenie do sprzedaży na terenie UESą też dwie firmy, które produkują tak jak powyżej z bakterii bacillus licheniformis.

 

Kolejnym źródłem witaminy K2 naturalnej jest biofermentacja przy użyciu innych, łatwiejszych szczepów bakterii: bacillus licheniformis. Forma ta występuje wyłącznie w formie oleistej gdyż forma proszkowa jest nie stabilna.
Reasumując mamy na świecie 4 firmy produkujące K2 z czego dwie produkują z natto (piszę natto jako skrót myślowy Bacillus subtilis natto).
Są jeszcze inne źródła K2 zwane syntetycznymi o których wiem mało tak więc pominę ten temat gdyż zakładam, że wszyscy tutaj obecni preferują źródła naturalne.

W procesie biofermentacji ważnym etapem produkcji jest proces oczyszczania gotowego produktu ze wszystkich zbędnych związków w tym pozostałości bakteryjnych. Część firm używa procesów chemicznych co eliminuje ich z miana „100% naturalnego produktu” ale nadal mogą używać stwierdzenie „produkt naturalny” inne zaś tak jak Witamina K2 Aliness w postaci VitaMk7 jest w „100% naturalnym produktem” czyli proces oczyszczania jest procesem bezpiecznym i nie chemicznym.

 

Kilka popularnych pytań:
Czy dzieci mogą zażywać witaminę K2: moim zdaniem nie ale pewnie zdania są podzielone. Dzieci do 10 roku życia powinny mieć dobrze zbilansowaną dietę. W tym wieku wapń się wchłania dobrze tak więc nie ma potrzeby suplementować dzieci jeśli nie ma takiej potrzeby. Dodatkowo jeśli produkt nie jest z pewnego źródła, a substancja nie jest dobrze oczyszczona może bardziej zaszkodzić niż pomóc.

 

Czy forma oleista czy w proszku: nie ma znaczenia, witaminę K2 należy spożywać w trakcie posiłku. Każdy posiłek zawiera tłuszcze. U niektórych firm ograniczeniem jest forma, która została dopuszczona do sprzedaży na terenie UE. Jedynie dwie firmy produkujące na bazieBacillus subtilis natto mają pozwolenie na sprzedaż w UE i USA obu form, reszta tylko formy oleiste.

 

Konrad Malitka

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl